Acteur Jan Decleir heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste gekregen voor de talrijke hoogtepunten in zijn carrière en zijn bezieling en inzet voor de gemeenschap. Decleir kreeg de prijs overhandigd door Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) in Kortrijk.
Schauvliege citeerde Decleir tijdens de uitreiking: "Ik doe niet aan streven. Daar schemert te veel krampachtig proberen doorheen. Ik doe dingen."
"Dit tekent Jan Decleir: karakterkop en karaktermens, altijd voluit, grenzeloos, en bovenal een rasacteur, subliem in woord en gebaar", voegde de minister er aan toe.
In de zaal waren veel vrienden en collega's van de acteur aanwezig. Ze gaven hem een minutenlange staande ovatie.
Decleir volgt op de erelijst choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en kunstkenner Jan Hoet op.
Bekend van film en tv
Jan Decleir brak door als acteur in 1971 met zijn rol in de film "Mira" van Fons Rademakers. Op televisie was hij voor het eerst te zien in de serie "Keromar".
Daarna volgden nog tal van films en tv-series, zoals "Sil de strandjutter", "De leeuw van Vlaanderen", "Het gezin van Paemel", "Het sacrament", "Koko Flanel", "Kulderzipken", "Camping Cosmos", "Lijmen/Het been", "Dag Sinterklaas", "Stille waters", "Firmin", "Man zkt vrouw", "Loft" en recent nog "Met man en macht".
Internationaal oogstte Decleir erkenning met zijn rollen in "Daens", "Karakter", "Antonia" en "De zaak Alzheimer".
Man van het toneel
Toch blijft Decleir eerst en vooral een man van het toneel. Met de Internationale Nieuwe Scene bewerkte hij in 1971 "Mistero Buffo" van Dario Fo. De voorstelling oogstte triomfen op het Festival van Avignon.
Decleir was jarenlang verbonden aan de Blauwe Maandag Compagnie, later Het Toneelhuis, waar hij meewerkte aan voorstellingen als "De meeuw", "Dodendans", "All for love" en "Ten oorlog". Met Hugo Claus werkte hij niet alleen samen op het toneel en op de set. Ze deelden ook een passie voor schilderen.
Jan Decleir was ook jarenlang de bezieler van Studio Herman Teirlinck, waar hij veel jonge acteurs opleidde. “Bezieling, dat is misschien wel hét woord om Jan Decleir te omschrijven. Nooit op reserve, altijd met oog voor de wereld rondom hem, altijd geëngageerd in de gemeenschap. De Prijs voor Algemene Culturele Verdienste is bij hem in goede handen,” aldus de jury.
Decleir paste al eens voor een Vlaams eerbetoon. In 2011 weigerde hij de Gouden Erepenning van het Vlaamse Parlement. Hij wou toen geen penning aanvaarden uit handen van de voorzitter van het Vlaamse parlement Jan Peumans. "Ik moet die man niet."
Bron : Belga